Te simți epuizată și obosită? Nivelul de feritină din organism ar putea fi cauza

list În: Alimentație gravide Pe:


Oboseala după naștere este o senzație frecvent întâlnită și normală, și poate dura de la câteva săptămâni, uneori chiar luni, mai ales dacă vorbim de un bebeluș alăptat de mai multe ori pe noapte.

Însă, chiar și în acest context, când oboseala devine cronică, când se manifestă ca epuizare fizică și chiar depresie, poate fi semnalul unei probleme medicale.

De cele mai multe ori, oboseala și nivelul fierului scăzut sunt strâns legate.

Despre fier, majoritatea dintre noi știm că este un metal care se regăsește din abundență în natură, dar și în organismul uman. Ceea ce poate mulți nu știu este că pentru a putea fi stocat în organism, fierul are nevoie de o proteină numită feritină.

Nivelul seric al feritinei reflectă starea depozitelor de fier. În momentul în care organismul creează mai multe globule roșii, trimite un semnal celulelor pentru a elibera feritină.

Feritina este un complex care conține până la 23% fier și se găsește în principal în ficat, mucoasa intestinală, splină, măduvă osoasă, mușchi și reglează depozitele de fier și transportul din lumenul intestinal în plasmă.

Astfel, feritina joacă un rol vital în stocarea fierului în corpul nostru.

Nivel mic de feritină sau nivel mare, ce înseamnă și de ce trebuie măsurată?

În cazul în care testul de sânge arată că nivelul feritinei din sânge este mai mic decât valorile normale, poate indica faptul că depozitele de fier din organism sunt scăzute și ai un deficit de fier.

Cu toate acestea, pe de altă parte, dacă testul de sânge arată că nivelul feritinei este mai mare decât nivelurile normale, ar putea indica faptul că suferi o afecțiune care determină organismul să stocheze prea mult fier. 

Ficatul și celulele sistemului imunitar au de obicei cele mai mari concentrații de feritină din corp. Nivelul feritinei din organism se poate stabili prin hemosiderină, care este o formă insolubilă a feritinei. Acest test are rolul de a investiga carența de fier din organism, anemiile, cât și sindroamele de supraîncărcare cu fier. 

Dacă valorile feritinei sunt mici

Așa cum spuneam anterior, feritina este cel mai bun parametru seric de măsurare a depozitelor de fier. Feritina serică scăzută înseamnă întotdeauna deficit de fier. Dar, pentru a face diferența între anemia feriprivă și anemia din bolile cronice este necesară uneori efectuarea de teste suplimentare. 

Dacă te confrunți cu dureri de picioare, iritabilitate, respirație îngreunată, oboseală sau slăbiciune inexplicabilă, amețeli, dureri de cap cronice sau sunete în urechi, ar putea fi un semn că ai un nivel scăzut de feritină. 

De asemenea, tot un nivel scăzut de feritină se poate manifesta ca:

  • unghii fragile;
  • căderea părului sau lipsa creșterii părului;
  • incapacitatea de a face exerciții fizice;
  • sistem imunitar scăzut;
  • disconfort gastric (balonare, gaze, aciditate).

Dacă valorile feritinei sunt mari

Probabil îți este cunoscută doar situația când nivelul fierului este scăzut, trebuie să știi că există și supraîncărcare cu fier. Fără cauze concludente (transfuzii, eritropoieza ineficientă, hemodializă, contraceptive orale, alcoolism) creșterea feritinei constituie indicație de biopsie hepatică deoarece poate indica boli hepatice grave (ciroză, carcinom hepatocelular etc).

De ce este fierul important pentru organism?

Fierul este un mineral esențial pentru sănătatea organismului deoarece cu ajutorul său sunt îndeplinite numeroase funcții vitale, precum transportarea oxigenului în corp, reglarea sistemului imunitar sau facilitarea unor procese metabolice. Deși este foarte important să ai suficient fier în corp, de asemenea, trebuie să ai suficient fier depozitat în rezerve pentru a-ți ajuta corpul să funcționeze optim.

Fierul este folosit de corpul nostru pentru a produce molecule importante precum hemoglobina si mioglobina, care au rolul de a transporta moleculele de oxigen din plămâni prin sistemul sanguin, respectiv mioglobina de a transporta oxigenul în mușchi. Datorită oxigenării corecte a țesuturilor, sistemul imunitar funcționează optim. Fierul acționează inclusiv la nivelul sistemului nervos, asigurând aportul de oxigen la creier.

De asemenea, fierul este esențial pentru a menține nivelul de energie și funcția tiroidiană în condiții normale. Multe mame prezintă o deficiență de fier care adesea este nediagnosticată sau diagnosticată greșit fie ca depresie, fie ca fiind o problemă tiroidiană, în special după naștere, însă sarcina și alăptatul epuizează cantitatea de fier din organism.

Deficiență de fier? Remedii simple, ușor de urmat

După ce analizele au confirmat că ai un nivel scăzut de feritină și suferi de deficiență de fier, soluția este să crești nivelul de fier. Este indicat ca medicul să îți recomandate suplimentele adecvate în raport cu rezultatul analizelor, pentru a corespunde cu nevoile organismului tău. 

Dar, este bine să știi că există o serie de remedii care te ajută să crești rezervele de fier:

  • Alimente bogate în fier: sparanghel, spanac, praz, soia, pătrunjel, carne roșie, pește, gălbenuș de ou, nuci, alune, caju;
  • Condimente precum ardei iute, cimbru, chimen și turmeric ajută la creșterea nivelului de fier. 
  • Ține cont că absorbția fierului este favorizată de vitamina C, așadar include în alimentație și citrice, ardei gras etc.
  • Cafeaua și ceaiul nu sunt recomandate deoarece pot împiedica absorbția fierului în organism, însă dacă nu poți renunța la aceste băuturi, consumă-le între mese, după ce procesul de digestie este deja finalizat.

Este bine să știi că o dietă bogată în fier nu poate înlocui tratamentul medicamentos prescris de medic pentru anemie, ci poate completa acest tratament, dar mai ales e important să știi că anemia este periculoasă în special femeilor însărcinate, pentru că poate provoca o naştere prematură, iar bebelușilor le poate afecta dezvoltarea sănătoasă.

Duminică Luni Marți Miercuri Joi Vineri Sâmbătă Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie

Registru cont nou