Ce fac bebelusii in prima saptamana de viata?

list În: Sarcina pe săptămâni Pe:

Este un sentiment de nepretuit momentul in care ramaneti singuri acasa, parintii cu bebelusul dupa revenirea din maternitate. Prima intrebare dupa ce va instalati si va faceti comozi este: “Si acum ce facem?”

Nou-nascutii isi petrec prima saptamana hranindu-se, dormind si fiind rasfatati de mami si tati. Este o periaoda de acomodare unii cu altii, cu mediul si cu noua viata - de ambele parti. 

Daca aveti vreo ingrijorare legata de bebelus, discutati cu medicul de familie/ pediatru, cu asistenta medicala sau cu neonatologul.

Despre prima saptamana de viata a nou-nascutului tau

Nou-nascutii isi petrec prima saptamana de viata adaptandu-se la noul lor mediu. Este si normal acest lucru, lumea exterioara este foarte diferita de uter, unde temperatura era constanta si zgomotul usor. Iti poti ajuta bebelusul sa se acomodeze cu lumea exterioara oferindu-i caldura, dragoste, siguranta, atentie - si o multime de imbratisari si zambete.

Aparitia nou-nascutului tau in prima saptamana de viata

Aspectul nou-nascutului se va schimba in prima saptamana.

Orice umflatura in jurul fetei si ochilor nou-nascutului dvs. va disparea in cateva zile. Anuntati medicul de familie sau asistenta medicala a copilului daca pielea fetei nou-nascutului pare galbena si credeti ca ar putea fi icter. De cele mai multe ori se intampla sa faca icter cat inca sunteti internati in spital si se ocupa cadrul medical sa-l expuna la lampa, astfel incat sa nu va mai stresati asupra acestui lucru cand ajungeti acasa. 

Cordonul ombilical al nou-nascutului dvs. se va usca treptat, va deveni negru si apoi va cadea, de obicei in primele 10 zile. Incercati sa pastrati cordonul ombilical curat si uscat. Daca zona din jurul cordonului ombilical arata rosie sau este lipicioasa, anuntati medicul de familie sau pediatrul.

Nou-nascutul ar putea avea una sau mai multe semne de nastere, fie la nastere, fie mai tarziu. Semnele de nastere sunt frecvente si de obicei nu au nevoie de asistenta medicala. Dar daca semnul de nastere al nou-nascutului dvs. va priveste sau daca se schimba, este o idee buna sa il verificati de medicul de familie/ pediatrul.

Hranirea si somnul in prima saptamana de viata

Nou-nascutul tau va dormi de cele mai multe ori, trezindu-se la fiecare cateva ore pentru a se hrani. Nou-nascutii nu pot „dormi toata noaptea”. Au burtici mici, asa ca trebuie sa se trezeasca si sa se hraneasca des.

Majoritatea nou-nascutilor se hranesc la fiecare 2-4 ore si au in jur de 8-12 hraniri la fiecare 24 de ore. Uneori, hrana poate dura pana la o ora, mai ales daca nou-nascutul este alaptat, este micut si adoarme la sa.

Nou-nascutii se trezesc de obicei pentru furaje. Dar este posibil ca unii sa fie treziti pentru hranire - de exemplu, nou-nascutii care au slabit mult, sunt foarte mici. Este posibil sa treaca ceva timp inainte de a stabili o rutina de alaptare si somn.

Probleme comune de sanatate in prima saptamana a bebelusului

Pierdere in greutate

Este normal ca nou-nascutii sa slabeasca in primele cinci zile dupa nastere. Acest lucru se intampla pe masura ce pierd excesul de lichid. Aceasta pierdere in greutate nu trebuie sa depaseasca 10% din greutatea lor la nastere.

Majoritatea nou-nascutilor isi recapata greutatea la nastere dupa 1-2 saptamani. D

Ochi lipiciosi

Este obisnuit ca nou-nascutii sa dezvolte ochi lipiciosi sau care descarca in primele cateva saptamani de viata. Cea mai frecventa cauza sunt canalele lacrimale blocate. Aceasta problema se imbunatateste de obicei de la sine, dar curatarea usoara a ochilor cu ser fiziologic si masajul vor ajuta, de asemenea. Cel mai bine este ca medicul de familie sau asistenta medicala a copilului si a familiei sa verifice ochii nou-nascutului, daca sunt rosii si lipiciosi.

Eruptii cutanate

Nou-nascutii pot dezvolta tot felul de eruptii cutanate, care de cele mai multe ori nu sunt grave. Dar daca nou-nascutul dumneavoastra are o eruptie cutanata, cel mai bine este ca medicul de familie/ pediatrul sa o verifice.

Cand sa solicitati ajutor medical

Tentatia este foarte mare ca la fiecare planset, sa sunati pediatrul si vorbim de primele luni, nu doar de prima saptamana. Daca ceva nu pare corect si sunteti ingrijorati, cautati ajutor medical. Contactati neonatologul de la maternitatea unde care s-a nascut bebelusul sau pediatrul copilului.

De ce plang bebelusii?

  • le este foame
  • au scutecul umed sau murdar
  • simt prea cald sau prea rece
  • vor sa fie tinuti in brate.

Si daca bebelusul tau plange mult, aminteste-ti ca este normal ca nou-nascutii sa planga. Mangaierea il va ajuta sa se simta in siguranta.

Retine ca la fel ca si adultii, bebelusii sunt diferiti si evita sa asculti sfaturile tuturor din afara. Urmeaza-ti instinctul. De multe ori vei simti ca te depaseste totul, dar este normal. Respira si bucura-te de noua viata.

Duminică Luni Marți Miercuri Joi Vineri Sâmbătă Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie

Registru cont nou