Când începe să se vadă burtica dacă sunt însărcinată?

list În: Sarcina pe săptămâni Pe:

După primele reacții pe care le-ai avut când ai aflat că ești însărcinată, începi să-ți pui întrebarea dacă se vede sau nu sarcina. Desigur că în primele săptămâni, chiar dacă tu ai senzația că îți scrie pe frunte că aștepți un copil, corpul tău suferă modificări numai în interior.

 

Când începe să se vadă burtica?

 

Primele semne vizibile că ești însărcinată pot apărea între 12 și 18 săptămâni, însă depide foarte mult de constituție fiecărei femei și dacă ești sau nu la prima sarcină.

 

Fiecare femeie și fiecare burtică este diferită și nu există un moment exact în care vei arăta „însărcinată”. Există diferențe clare și la aceeași femeie care experimentează mai multe sarcini. Nu seamănă una cu alta.

 

Mai mulți factori joacă un rol în modul și când începe să se vadă burta:

 

Forma și mărimea corpului tău. La femeile mai scunde se poate vedea creșterea burticii mai repede decât la femeile înalte, iar femeile mai slabe pot vedea o burtică în creștere înaintea femeilor de talie mare.

 

Mușchii tăi de bază. Femeile cu mușchi de bază slabi pot începe să apară mai devreme decât cele cu masă musculară dezvoltată.

 

Poziția uterului tău.

Dacă nu aceasta este prima ta sarcină. La femeile care au fost deja însărcinate începe adesea să se vadă mai devreme, deoarece mușchii uterini și abdominali au fost întinși de la o sarcină anterioară.

 

Uneori, ați putea crede observați deja o modificare la începutul primului trimestru de sarcină, dar este mai mult decât probabil doar balonare de sarcină, o umflare care vă poate face pantalonii să se potrivească mai bine. Balonarea este unul dintre primele semne ale sarcinii, alături de gaze și constipație.

 

Ar trebui să fiu îngrijorată dacă nu mi se vede burta încă?

Dacă încă nu se vede că ești însărcinată, nu te stresa. Există o serie de factori complet normali care pot contribui la cât de mare este burtica.

 

Că sarcina este vizibilă mai târziu nu înseamnă automat că bebelușul tău este prea mic. În al doilea trimestru, dr.ginecolog va începe să vă monitorizeze creșterea bebelușului și, dacă există vreun motiv de îngrijorare, va face o ecografie pentru a verifica progresul. Bebelușii care sunt mai mici decât se aștepta pentru vârsta lor gestațională vor fi monitorizați frecvent pentru a se asigura că se descurcă bine.

 

 
Surse - Office on Women's Health. 2019. Stages of pregnancy. https://www.womenshealth.gov/pregnancy/youre-pregnant-now-what/stages-pregnancy [Accessed November 2021]
Stanford Children's Hospital. Undated. Small for gestational age. http://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=small-for-gestational-age-90-P02411 [Accessed November 2021]
UpToDate. 2015. Prenatal assessment of gestational age and estimated date of delivery. http://www.uptodate.com/contents/prenatal-assessment-of-gestational-age-and-estimated-date-of-delivery

 

Duminică Luni Marți Miercuri Joi Vineri Sâmbătă Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie

Registru cont nou