Picioare umflate in sarcină: descoperă care sunt cauzele, dar și soluția!

list În: Sarcina pe săptămâni Pe:

Sarcina este perioada cu cele mai multe transformări într-un timp scurt din viața unei femei. Simtiri de tot felul, schimbari emotionale, dar si fizice ...nu tocmai placute.

 

Tot Universul parca ti se schimbă. Desi pare greu de crezut, la un moment dat, totul va reveni la normal si corpul tau, pielea ta, parul si reactiile tale vor reveni la ce au fost odata. 

 

Sunt perioade in sarcina cand simti ca nimic nu mai este la fel. Starea de spirit se schimbă, poți trece în câteva secunde de la fericire la melancolie.

 

Totul din cauza hormonilor.

 

Inclusiv corpul tău se schimbă. Se adaptează pentru venirea pe lume a bebelușului. Burtica devine casă provizorie pentru copil.

 

Însă, asta nu e tot.

 

În timpul sarcinii, corpul trece prin numeroase transformări fizice. 

 

Picioarele pot avea și ele de suferit. O să ai senzația că nicio pereche de pantofi nu te mai încape. Că nu mai poți purta tocuri, că statul în picioare e chinuitor.

 

Și orice drum scurt poate părea ca alergatul la un maraton.

 

Există și câteva explicații pentru picioarele umflate la gravide. 

 

Volumul sângelui și al fluidelor din corp crește cu aproape 50 de procente. Acesta nu este motiv de îngrijorare. Această schimbare are loc pentru a hrăni bebelușul și a ajuta sarcina să se dezvolte.

Uterul se dezvoltă, iar asta duce la o circulație greoaie a sângelui. Pomparea către inimă se face mai dificil.

 

Ba chiar și o slabă hidratare poate conduce către umflarea picioarelor, a mâinilor și a feței gravidelor.  

Poți combate senzația de picioare umflate în timpul sarcinii.

 

Sunt câteva trucuri simple.

 

1. Nu sta într-un singur loc prea mult timp

Dacă încă mergi la serviciu, evită să stai prea mult timp așezată pe scaun. Încearcă să alternezi statul pe scaun cu mersul pentru câteva minute. Ridică-te cât mai des de pe fotoliu. 

Plimbă-te cât mai mult. Mișcarea te ajută să îți detensionezi picioarele. 

 

2. Așează picioarele mai sus decât restul corpului

Folosește o pernă pe care să o așezi sub picioare atunci când te așezi pe pat sau pe canapea. O să ajuți circulația sângelui.

 

3. Hidratează-te

Hidratarea este cea mai importantă. Fie că ești sau nu însărcinată. Apa te ajută să echilibrezi fluidele din corp. Rinichii fac depozite de apă atunci când nu bei suficiente lichide. 

Iar depozitele acestea de apă se transformă în picioae, mâini și față umflate.

 

4. Mișcarea

Nu renunța la abonamentul de la sala de sport atunci când rămâi însărcinată. Alege un instructor care știe cum să lucreze cu gravidele. Exercițiile în cele 9 luni de sarcină te scapă de picioarele umflate. Atunci când nu ajungi la sală, mergi prin parc, coboară cu o stație mai devreme din autobuz sau renunță la lift în favoarea scărilor.

 

5. Apa cu sare

Dacă totuși observi că picioarele se umflă și sfaturile de mai sus nu te-au ajutat, pune apă cu sare în cadă și stai cu picioarele scufundate timp de 20 de minute. Poți face asta dimineața și seara pentru o mai bună relaxare.

 

6. Masajul

Masajul poate fi un real ajutor când simți că abia îți mai poți mișca picioarele de durere. Alege uleiuri de eucalipt, lavandă sau mentă pentru a ajuta picioarele să se relaxeze. 

 

7. Frunzele de varză

Varza nu este bună doar pentru o siluetă de invidiat. Face minuni și dacă este pusă pe zonele inflamate. Înfășoară picioarele în câteva foi de varză. Strângele cu un prosop și așteaptă până când încep să se umezească.

 

8. Mâncare sănătoasă

Evită mâncarea foarte procesată, super condimentată sau prea prăjită. Alimentația dezechilibrată poate fi un factor determinant pentru umflarea picioarelor unei gravide.

 

 

 

 

 

 

Duminică Luni Marți Miercuri Joi Vineri Sâmbătă Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie

Registru cont nou