Igiena gravidei. Cum ar trebui să fie rutina de îngrijire corectă în sarcină?

list În: WoW MoM Pe:

Igiena a fost multă vreme un subiect tabu.

Și nu ne referim doar la igiena gravidei, deși despre acest subiect vom vorbi, ci despre igienă în general.

Nu era un subiect care să fie dezbătut în public din simplul motiv că era considerat un lucru bine știut și învățat de la vârste fragede.

Iată că anumite contexte precum cel actual redeschid acest subiect fără nicio etichetă, fără tabu-uri. 

Din primele săptămâni, am putea spune chiar din primele zile, sarcina produce multe modificări în corpul unei femei.

Pe toată durata celor 9 luni de sarcină nu doar fătul crește în burtica ta ci și organismul tău se transformă pentru a se pregăti pentru fiecare etapă de dezvoltare a copilului.

De aceea, rolul tău în ceea ce privește igiena în sarcină este foarte important, și nu ne referim doar la spălatul mâinilor, ci la reguli de îngrijire corectă a întregului organism.

Mai jos, detaliem rutina de îngrijire a corpului și de ce este esențială igiena în sarcină:

Igiena corporală a gravidei

Corpul femeii însărcinate reacționează diferit în această perioadă, mai simplu spus suferă transformări. Aceste schimbări înseamnă o responsabilitate mai mare decât până acum, inclusiv la capitolul igienă. De aceea, iată la ce aspecte ar trebui să fii atentă în sarcină:

Igiena corpului în sarcină

Pentru că transpiraţia este mai abundentă în timpul sarcinii, este indicat să te speli mai des, pentru a elimina acest disconfort.

Baia se face în mod obișnuit, de preferat duş cu apă călduţă, fără variaţii mari de temperatură de la rece la fierbinte, deoarece există riscul declanşării contracţiilor uterine.

Baia generală este recomandată în sarcină, cu excepția ultimelor luni, când va fi înlocuită de preferat cu dușurile.

Băile cu aburi sau sauna nu sunt recomandate, dar cel mai bine verificați și cu dr. care vă urmărește.

Produsele de curățare (săpun, gel de duș) ar trebui să aibă ingrediente cât mai naturale sau bio.

Este de preferat să eviți produsele cosmetice pentru gravide care conțin retinol, benzoil peroxis, acid salicilic, hidrochinonă, parabeni și clorurp de aluminiu. 

Este de preferat ca aceste substanțe să nu fie prezente nici în cremele pentru îngriirea tenului sau a pielii sensibile de gravidă. 

Vergeturile pot afecta pielea în sarcină, deși nu reprezintă niciun pericol pentru sănătate, sunt neplăcute din punct de vedere estetic.

Țesutul tegumentar este supus unor modificari majore, astfel pielea trebuie protejată împotriva apariției vergeturilor cu creme antivergeturi, începând chiar din primele săptămâni de sarcină.

Igiena sânilor în sarcină

După instalarea sarcinii vei observa cum sânii încep să crească în volum chiar, uneori din primele săptămâni de sarcină.

Regula de bază în igiena glandelor mamare în timpul sarcinii este dușul zilnic.

Sânii se spală cu apă caldă în mod obișnuit, iar după se masează cu un prosop mai aspru, pentru a-i pregăti pentru perioada de alăptare. Recomandăm produse bio de îngrijire a sânilor, mai ales că urmează o perioadă cu foarte multe modificări ale acestora în timp scurt de multe ori și aici ne referim desigur la perioada alăptării.

În momentul în care apar secreţiile mamare, sânii trebuie îngrijiţi suplimentar pentru a evita dezvoltarea iritaţiilor.

Este indicată chiar purtarea unor sutiene speciale de gravidă și folosirea unor dischete pentru sâni pentru a absorbi eventualele scurgeri accidentale.

La farmacie găsiți cu siguranță creme pentru pregătirea sfârcurilor (au un cost mic, dar rezultatele sunt incredibile dacă le folosiți din timp) pentru a evita rănile neplacute de la începutul alăptării.


Igiena organelor genitale în sarcină

În perioada sarcinii, igiena organelor genitale este foarte importantă.

Se va face toaleta externă a organelor genitale cu apă caldă în fiecare zi cu un săpun sau gel intim special cu pH neutru.

Dacă apar unele simptome de disconfort vaginal, arsuri, mâncărimi, eliminări abundente suspecte sau alte simptome inexplicabile, consultă medicul ginecolog pentru a preveni unele complicații cauzate de vaginozele bacteriene, micotice în sarcină.

Spray-urile sau alte loţiuni parfumate pentru zona intimă sunt şi ele contraindicate, pentru că pot cauza iritaţii şi cresc riscul de afecţiuni genito-urinare.

Lenjeria intimă se schimbă în fiecare zi si nu se va  purta lenjerie intimă incomodă, confecţionată din material sintetic. Astfel, cea mai bună alegere o reprezintă lenjeria intimă pentru gravide confecționată din bumbac, iar, la polul opus, complet de evitat, așa cum spuneam se află cea din materiale sintetice şi model tanga, care favorizează migrarea microbilor din zona anală spre uretră şi vagin.

Igiena cavității bucale în sarcină

Femeile însărcinate sunt predispuse la gingivite, de aceea igiena cavităţii bucale este foarte importantă.

În afară de spălarea dinţilor, dimineaţa şi seara, detartrajul şi periajul profesional ajută foarte mult la prevenirea afecţiunilor gingivale

Este preferabil ca eventualele afecţiuni dentare să fie tratate înainte de instalarea sarcinii. Totuşi, dacă apar probleme ale dinţilor în timpul perioadei de graviditate, acestea pot fi tratate începând din al doilea trimestru.

Igiena mentală a gravidei în sarcină

Din fericire, tot mai multe femei înțeleg importanța igienei mentale în sarcină, înţeleasă ca o protecţie împotriva tuturor sentimentelor negative, gânduri anxioase, griji nefondate în ceea ce priveşte sarcina ori bebeluşul, diverse presiuni din partea familiei sau jobului.

Pe fondul transformărilor hormonale şi al stărilor de disconfort specifice sarcinii, gravida devine extrem de sensibilă.

De aceea, astfel de emoții negative, precum frica și furia, trebuie cu orice preţ îndepărtate, deoarece riscă să fii copleșită de toate lucrurile noi sau informațiile pe care le afli.

De aceea, susţinerea şi înţelegerea celor din jur sunt cruciale, iar, când acest lucru nu este suficient, se poate apela chiar la un specialist pentru consiliere psihologică.

Igiena alimentară în sarcină

Nu doar în contextul actual de pandemie cu virusul Covid-19, ci dintotdeauna, spălarea mâinilor înainte de masă sau de a consuma un aliment este o regulă de igienă esențială;

Spălarea mâinilor înainte de pregătirea oricăror preparate, cât şi după manevrarea cărnurilor crude de orice fel;

Depozitarea alimentelor la temperaturi corespunzătoare şi în condiţii de maximă igienă.

De exemplu, în frigider este indicată acoperirea preparatelor cu capac sau folie şi aşezarea alimentelor crude departe de cele preparate termic;

Spălarea atentă a fructelor şi a legumelor care urmează să fie consumate sau preparate;

Sarcina este o experiență complexă din toate punctele de vedere, mental, emoțional și fizic. Și nu e nimic întâmplător, pentru că te pregătește pentru una dintre cele mai mari surprize ale vieții tale: întâlnirea cu ființa care crește în pântecul tău.

De aceea, igiena în sarcină nu trebuie să mai reprezinte un subiect tabu, ci dimpotrivă trebuie să te determine să faci alegerile cele mai bune când vine vorba de sănătatea ta și a copilului tău!


Duminică Luni Marți Miercuri Joi Vineri Sâmbătă Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie

Registru cont nou