De ce să practici meditație și/ mindfulness când ești gravidă?

list În: WoW MoM Pe:

Majoritatea gravidelor își petrec mult timp îngrijorându-se cu privire la dezvoltarea bebelușului, mai ales când acesta este extrem de agitat sau dimpotrivă, este prea liniștit.

Cauzele pot fi multiple. Starea ta contează enorm…poate ești extrem de obosită sau poate ți-e foame. Poate că tu și bebelușul în creștere aveți nevoie de ceva timp liniștit pentru a vă conecta.

Medicul sau moașa recomandă destul de des să-ți „asculți corpul”. 

Întrebarea care apare în mintea noastră este: „Cum?”

Meditația poate ajuta să-ți asculți vocea, corpul, bătăile mici ale inimii - și să te simți mai fresh și puțin mai concentrată.

Ce este meditația și/ sau mindfulness-ul?

Gândește-te la meditație ca la un moment de liniște pentru a respira și a te conecta, a fi conștientă de gândurile trecătoare și pentru a limpezi mintea.

Mindfulness este starea în care decidem în mod conştient să trăim în prezent, să observăm gândurile şi emoţiile noastre şi să fim în contact cu corpul, să acceptăm orice modificare - mai ales în perioada sarcinii.

Controlul gândurilor prin respirație este un instrument wow pwnru gestionarea emoțiilor și păcii interioare.

Unii spun că găsești pacea interioară, înveți să te eliberezi și să te conectezi cu tine prin respirație și prin concentrare mentală.

Care sunt beneficiile meditației ?

  un somn mai bun

  conectare cu corpul în continuă mișscare

  ameliorarea și controlarea anxietății/ stresului

  liniște sufletească

  mai puțină tensiune

  risc mai mic de depresie postpartum

Medicii și oamenii de știință au studiat beneficiile meditației asupra gravidelor și au demonstrat că aceasta poate ajuta viitoarele mame pe tot parcursul sarcinii și mai ales la naștere.

Gravidele care au un nivel ridicat de stres sau anxietate în timpul sarcinii sunt mai predispuse să nască bebelușii prematur sau mai devreme de termen. 

Stresul prenatal poate afecta, de asemenea, dezvoltarea fetală. Studiile au arătat că poate afecta chiar dezvoltarea cognitivă, emoțională și fizică în copilărie și copilărie. Cu atât mai multe motive pentru a-ți face timp de meditație!

Noile cercetări încep să sugereze că practica mindfulness poate proteja sănătatea și bunăstarea mamelor și a copiilor lor.

Contrar postărilor din social media, gravidele nu își petrec cele 40 de săptămâni de sarcină fiind glam și sexi; există nopți nedormite, liste de cumpărături nesfârșite și picioare umflate. Undeva în jur de 18% dintre femei sunt deprimate în timpul sarcinii, iar 21% au anxietate gravă.

Cercetările încep să sugereze că atenția asupra acestui aspect ar putea ajuta. Cultivarea conștiinței de la un moment la altul a gândurilor și a împrejurimilor pare să ajute femeile însărcinate să-și mențină stresul - beneficii care sunt bine documentate în rândul altor grupuri de oameni - poate duce, de asemenea, la nou-născuți mai sănătoși.

Cercetarea este încă în fază incipientă, dar cercetătorii speră că această practicăgratuită, accesibilă și pozitivă ar putea avea efecte importante de transformare. 

Iată patru beneficii pentru femeile însărcinate.

1. Meditația pentru gravide reduce stresul

Într-un mic studiu pilot din 2008, 31 de femei din a doua jumătate a sarcinii au participat la un program de supraveghere de 8 săptămâni numit Mindful Motherhood, care a presupus meditația respirației, meditația scanării corporale și hatha yoga. 

În două ore de curs pe săptămână, participanții au învățat, de asemenea, cum să folosească atenția și conștientizarea, în special în ceea ce privește aspectul sarcinii: creșterea burticii, durerile și anxietatea față de travaliu.

Participantele au sesizat reducerea anxietății și sentimentelor negative ca suferința, ostilitatea și rușinea. 

Mindfulness, probabil, le-a dat instrumentele pentru a naviga în emoții complexe care nu se vor clătina, chiar și în fața celui mai liniștitor material de lectură.

2. Mindfulness-ul la gravide stimulează sentimentele pozitive

Nu toată atenția la prezent implică meditație; de asemenea, puteți deveni mai atenți observând modul în care stările de spirit și senzațiile corporale fluctuează pe parcursul zilei. 

Acest tip de atenție ne poate juca feste în sensul că presupunem că lucrurile vor fi așa cum ne așteptăm - așa cum au fost ele în trecut - și nu observăm sau simțim experiențele noi. 

De exemplu, gravidele se așteaptă ca sarcina să fie epuizantă și dureroasă, așa că acordă mai puțină atenție momentelor fericite și armonioase.

Într-un studiu din 2016, un grup mic de gravide israeliene din trimestrele al doilea și al treilea au primit o instruire de o jumătate de oră în acest tip de atenție. Apoi, timp de două săptămâni, au scris jurnale de două ori pe zi despre modul în care s-au simțit fizic și mental, un mod de a-i ajuta să realizeze cât de mult se schimbă lucrurile.

Comparativ cu grupurile de femei care au citit pur și simplu despre experiențele pozitive și negative ale altor femei în timpul sarcinii sau nu au făcut nimic specific, femeile din grupul de atenție au văzut creșteri mai mari în raportările lor de bunăstare și sentimente pozitive, cum ar fi entuziasmul și determinarea pe toată durata exercițiului.

De asemenea, cu cât practicau meditația sau mindfulness-ul după experiment, cu atât starea lor de bine, calitatea vieții, stima de sine și sentimentele pozitive erau mai mari la o lună după naștere - moment în care femeile au nevoie de toate resursele posibile pentru a face față noilor responsabilități.

3. Mindfulness poate ajuta la prevenirea nașterii premature

Printre gândurile negative ale femeilor însărcinate, posibilitatea unei nașteri premature apare foarte des. 

Și aici, meditația și mindfulness-ul pot avea un rol important. 

Într-un studiu realizat în 2005 pe 335 de femei însărcinate în Bangalore, India, jumătate au fost repartizate să practice yoga și meditație, în timp ce cealaltă jumătate a mers o oră pe zi, începând din al doilea trimestru și continuând până la naștere. 

Grupul de yoga, care a urmat cursuri de yoga timp de o săptămână și apoi a practicat acasă, a avut mai puține nașteri premature și mai puțini copii cu greutate mică la naștere.

Un alt indicator al sănătății nou-născutului este scorul Apgar, de obicei măsurat la câteva minute după naștere, care ia în considerare tenul, pulsul, reflexele, nivelul de activitate și respirația nou-născutului. 

În studiul israelian din 2016 menționat mai sus, nivelurile de atenție raportate de femei după experiment au fost corelate cu scorurile Apgar ale copiilor lor, chiar și după controlul statutului socio-economic.

4. Mindfulness poate promova dezvoltarea sănătoasă

Un nou val de cercetări analizează impactul meditației materne asupra copilăriei, urmărind bebelușii pe măsură ce se dezvoltă.

Într-un studiu din 2015 din Olanda, bebelușii ale căror mame au practicat mindlulness la începutul celui de-al doilea trimestru au avut mai puține probleme de dezvoltare. 

De exemplu, bebelușii ar putea fi mai predispuși să se calmeze mai repede după plâns sau să țină mâinile departe de lucrurile pe care nu ar trebui să le atingă. Pentru bebelușii băieți, diferența de autoreglare a fost legată de faptul că mamele lor conștiente sunt mai puțin anxioase.

Duminică Luni Marți Miercuri Joi Vineri Sâmbătă Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie

Registru cont nou