Cum influenteaza mama viitorul copilului inca din burta?

list În: Sarcina pe săptămâni Pe:

Conform vorbelor din popor, stim cu totii ca “totul ni se trage din copilarie”. Ceea ce este in mare parte adevarat, daca intelegem ca inca din momentul in care suntem in burta mamei, se creeaza primul stil de atasament. 

Atasamentul este conexiunea profunda si durabila stabilita intre un copil si cel care il ingrijeste in timpul copilariei si copilariei timpurii. Influenteaza profund fiecare aspect al conditiei umane - minte, corp, emotii, relatii si comportamente. 

Daca parintii sau bunicii nostri ar fi stiut aceste lucuri, probabil ca vietile noastre erau mult schimbate, de aceea este foarte important macar noi sa le cunoastem pentru a intelege cum afecteaza comportamentul nostru de parinti relatia cu copilul, relatiile cu alti adulti, dar si toata viata copilului mai departe. 

In cartea “The secret Life of the Unborn Child”, Thomas Verny, MD, relateaza ca ceea ce simte si percepe un copil nenascut incepe sa-si modeleze atitudinile si asteptarile. 

Fie ca se percep pe ei insisi ca fiind fericiti sau tristi, doriti sau nedoriti, iar lumea o gasesc ca fiind sigura sau le provoaca anxietate depinde, in mare parte, de mesajele pe care le primesc cand sunt in pantecul mamei, potrivit lui Thomas Verny.

Modalitatile prin care raspundem si ne ingrijim copilul inca din burta, ii pot influenta bunastarea fizica si emotionala pentru tot restul vietii. 

Este greu? Sigur ca da.

Suntem o generatie ( de fapt generatii) cu enorm de multe traume emotionale….si trauma emotionala nu inseamna neaparat ca ni s-a intamplat ceva ingrozitor in copilarie…ci diverse intamplari care si-au lasat amprenta asupra noastra (de la gesturi mici - ca nu ni s-a raspuns cand plangeam sau ca s-a ras de noi in anumite situatii si ne-am simtit umiliti, ca am fost lasati singuri, etc), toate ne influenteaza felul in care ne atasam de oameni, felul in care comunicam, cum raspundem provocarilor si in general cum ne raportam la viata. 

Ce este important de retinut, este ca putem pregati bebelusul nenascut pentru o viata fericita si sanatoasa si ca e vital sa ne documentam pentru asta.

Nu este niciodata prea devreme pentru a face o conexiune cu el. 

La aproximativ 20 de saptamani, un copil nenascut poate incepe sa simta atingerea.

Mangaierea, masarea burtii si raspunsul la loviturile si loviturile lor este inceputul unei comunicari bidirectionale pozitive. 

Auzul fatului se dezvolta tot timpul. La aproximativ 23 de saptamani, ei pot auzi bataile inimii mamei si pana la sfarsitul celor 25 de saptamani, pot distinge sunetele din afara uterului.

Vorbirea, citirea sau cantarea bebelusului ofera un efect calmant si promoveaza recunoasterea vocii. 

Practicile de mindfulness pot reduce anxietatea mamei si a bebelusului si pot ajuta la facilitarea conexiunii si acordarii.

Momentul sarcinii ofera parintilor o oportunitate atat pentru pregatirea fizica, cat si pentru cea psihologica ( si cat de importanta este si cea din urma).


Aceasta perioada este cu adevarat inceputul atasamentului, timpul in care mama, tatal si viitorul copil incep procesul de unire si conectare.

Cu toate acestea, chiar si atunci cand o sarcina este plina de anxietate sau nefericita, un mediu sanatos postnatal poate fi vindecator. 

Exista atat de multe surse de informare despre stilurile de atasament, incat este pacat sa nu aflam despre ele si sa pregatim generatii sanatoase mental. 

Recomandam podcasturile despre neurostiinta ale lui Paul Olteanu - Mind Arhitect, site-ul: www.hriveglobal.ro, www.evergreenpsychotherapycenter.com.

Bibliografie - https://www.evergreenpsychotherapycenter.com/, The Secret Life of the Unborn Child: How You Can Prepare Your Baby for a Happy, Healthy Life Paperback – July 15, 1982

by Thomas Verny (Author), John Kelly (Author)

Duminică Luni Marți Miercuri Joi Vineri Sâmbătă Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie

Registru cont nou