Cum alegi sacul de dormit pentru bebeluș: un somn liniștit și în siguranță

list În: Camera bebelușului Pe:

Trecerea de la mediul intrauterin caracterizat de absența luminii și o temperatură constantă, la mediul exterior, luminos, unde trebuie să se obișnuiască cu o temperatură diferită și un nou mod de viață, este un proces dificil pentru un nou-născut. 

Din acest motiv, ciclul stărilor de veghe și al celor de somn este destul de inconstant în primele luni de viaţă.

Nou-născuții nu percep în primele săptămâni în mod particular diferențele între noapte și zi, ei având un ritm bazat în mod special pe somn. Iar, atunci când vorbim de somn liniștit al bebelușului, vorbim despre o temperatură ambientală optimă.  

Pentru a sprijini somnul copilului și pentru a intra în ritmul vieții extrauterine cât mai ușor un părinte este bine să cunoască două aspecte: cât somn are nevoie un bebeluș și care sunt condițiile optime ca acesta să doarmă cât mai bine. 

Pentru că, așa cum știm cu toții, somnul este foarte important, deoarece în acest mod se secretă hormonii de creștere, prolactina, testosteronul, cu rol în reglarea proceselor biologice ale organismului. 

Totodată, crește producția de proteine fără de care nu este posibilă creșterea și dezvoltarea armonioasă și are loc reglarea temperaturii.

De cât somn are nevoie un bebeluș?

În timpul primelor săptămâni de viață, pare că nou-născutul doarme aproape toată ziua. Dar, după 6-8 săptămâni de la naștere, cei mai mulți bebeluși încep să își modifice treptat programul de somn, dormind pe perioade scurte ziua și din ce în ce mai lungi noaptea. 

În general, nou-născuții dorm aproximativ 18 ore pe zi, în reprize de 4 ore, întrerupte de perioade petrecute pentru mâncare, schimbat scutece și interacțiunea cu părinții.

În primele 6 luni de viață, bebelușul învață să distingă între zi și noapte. Simțul pentru acest ritm nu este înnăscut dacă ținem cont de mediul în care se dezvoltă timp de 9 luni. 

Ceasul biologic se setează după naștere, pe baza indiciilor primite prin intermediul anumitor rutine ale familiei. 

Odată cu creșterea, episoadele de somn scurte și dese se vor transforma în perioade mai lungi de somn, iar timpul petrecut treaz se va extinde de asemenea gradual.

Astfel, majoritatea bebelușilor vor ajunge până la 12 luni, la aproximativ 11 ore de somn noaptea și câte 1 – 1,5 ore de somn, de două ori pe zi. Perioadele de somn din timpul zilei nu ar trebui să fie foarte lungi, pentru că, altfel, copilul va avea probleme în a dormi pe perioada nopții.

Ce este un sac de dormit pentru bebeluș și de ce este mai bun decât o păturică?

Un sac de dormit este ca o pătură purtabilă pentru bebeluș, mult mai convenabilă decât păturile sau cearșafurile tradiționale. Sacii de dormit au o zonă specială pentru gât și brațe și sunt închiși în zona picioarelor pentru a menține temperatura potrivită în timpul somnului.

Un sac de dormit potrivit vârstei este unul dintre cele mai sigure tipuri de așternuturi pentru bebelușul tău.

În timp ce va avea libertatea de a se mișca, cu zona gâtului și a mâinilor dimensionate corect, se împiedică alunecarea copilului sau scoaterea acestuia din sacul de dormit. 

Există și saci de dormit cu sistem de prindere la picioare, care este de asemenea foarte util bebelușilor ceva mai măricei care simt nevoia de mai multă libertate în mișcare în timpul somnului.

De ce să alegi un sac de dormit și nu o păturică?

Sindromul de moarte subită la sugari este principalul motiv de deces printre copiii cu vârste cuprinse între o lună și un an. 

Deși, cauzele apariției sindromului de moarte subită la sugari nu sunt cunoscute în totalitate, există câteva modalități prin care poți preveni apariția unui eveniment atât de trist. 

Pentru a preveni sufocarea accidentală, alege o saltea fermă pentru pătuț și optează mai degrabă pentru un sac de dormit decât pentru plapumă sau păturică, astfel încât cel mic să nu și-o poată trage involuntar peste față.

De asemenea, iată alte câteva motive pentru care un sac de dormit pentru bebeluși este mai de folos decât o pătură:

  • Copilul pe perioada nopții se dezvelește des, astfel într-un sac de dormit copilul va sta la căldură și tu vei putea dormi liniștită pe toată perioada nopții, fără să-ți faci probleme că îi este frig;
  • Multitudinea de tipuri de materiale îți oferă posibilitatea să alegi sacul de dormit în funcție de anotimpul în care vă aflați;
  • Bebelușul se poate mișca în voie și poate da din piciorușe în săculețul de dormit, rămânând în același timp în siguranță și oferind părinților liniștea că nu există riscul de sufocare. În plus, nu se va încurca în cearceafuri, păturici și jucării, pentru că e mereu înăuntrul săculețului.
  • Săculeții de dormit au avantajul de a garanta un somn liniștit datorită îmbrățișării specifice pe care o recunosc din pântecul mamei, în plus sunt foarte ușor de luat în călătorii, ceea ce îi va conferi copilului senzația familiară de acasă.

Cum alegi sacul de dormit 

Este important să alegi sacul de dormit pentru bebeluș corect pentru a garanta o temperatură sigură și confortabilă pentru somnul bebelușului. În primul rând, sacul de dormit se alege în funcție de vârstă și lungimea bebelușului, deci nu alege un model supradimensionat în ideea de a-l folosi și mai târziu. Sacul trebuie să i se potrivească bebelușului, să vină bine strâns, astfel încât să nu alunece în interiorul lui. 

Ar trebui să luați în considerare temperatura camerei (în mod ideal 18-20 de grade) și hainele pe care le poartă bebelușul sub sacul de dormit. Termenul ”Tog” se referă la rezistența termică a sacului de dormit al bebelușului. 

Cu cât togul este mai mare, cu atât sacul de dormit va păstra mai multă căldură; cu cât togul este mai mic, cu atât vor păstra mai puțină căldură. Deci, în funcție de acest aspect vei ține cont și în alegerea pijamalei sau a costumașului în care obișnuiește bebe să doarmă.

În funcție de dormit, sacii de dormit pentru bebeluși se aleg în funcție de:

  • pe perioada verii se folosesc saci de dormit de 0,5 tog;
  • pe perioada primăverii și toamnei se folosesc saci de 0,8 tog;
  • pe perioada toamnă-iarnă se folosesc 2,5 tog (în special în camerele în care temperatura este mai scăzută).

Sfaturi pentru a asigura un somn bun al nou-născutului

După ce ați ales sperăm noi, un sac de dormit perfect pentru bebeluș, există și alte câteva aspecte de care este bine să țineți cont pentru ca puiul vostru să aibă un somn liniștit:

  • Temperatura din camera nou-născutului trebuie să fie cuprinsă între 18 – 21 grade Celsius.
  • Salteaua trebuie să fie fermă și dreaptă, dintr-un material care nu permite îndoirea și deformarea;
  • Nou-născutul se așază în poziția de somn într-o parte, eventual puteți folosi un suport care îl ajută să-și mențină această poziție;
  • Nu acoperiți niciodată bebelușul cu pături sau ceașafuri, cel puțin nu mai devreme de 1 an;
  • În interiorul pătuțului, pe timpul nopții nu se vor lăsa perne sau jucării;
  • În timpul zilei, este recomandată iluminarea naturală, iar în timpul nopții se poate folosi o lampă de veghe. 

Somnul dulce vine mai ușor într-un sac de dormit salopeta pentru bebeluși deoarece oferă una dintre cele mai importante senzații de care orice nou-născut are nevoie din prima clipă de viață: îmbrățișarea.

În interiorul sacului de dormit, bebe se simte protejat la fel ca în pântecul mamei. 

Duminică Luni Marți Miercuri Joi Vineri Sâmbătă Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie

Registru cont nou