Culoarea ochilor bebelușilor

list În: Sarcina pe săptămâni Pe:

Când își schimbă culoarea ochii bebelușilor?

Culoarea ochilor bebelușului se schimbă de obicei în primele trei până la șase luni de viață, deși unii copii pot avea schimbări semnificative până la implinirea vârstei de 1 an..

 

La unii copii, modificările culorii ochilor pot continua ani de zile. Majoritatea copiilor au o culoare stabilă a ochilor până la vârsta de 6 ani.

 

Acestea fiind spuse, unele cercetări sugerează că 10 până la 15% dintre copiii albi continuă să vadă modificări ale culorii ochilor până la adolescență și chiar la vârsta adultă, din cauza modificărilor cantității și distribuției melaninei în iris.

 

Ce determină culoarea ochilor nou-născutului?

Culoarea ochilor bebelușului tău este determinată de un set complex de multe gene. Aceste gene determină cât de multă melanină este produsă, transportată și stocată în ochii lor.

 

Genele care sunt responsabile pentru culoarea ochilor căprui sunt dominante față de cele care au ca rezultat culoarea ochilor albaștri.

 

Un copil care are un părinte sau un bunic cu ochi albaștri poate moșteni acea culoare, șansele crescând cu fiecare rudă apropiată care are ochi albaștri.

 

Oamenii de origine asiatică sau africană sunt foarte probabil să aibă gene de ochi căprui, în timp ce bebelușii din alte rase pot avea gene care au ca rezultat alte culori de ochi.

 

Culoarea ochilor este determinată de cantitatea de melanină din iris – partea colorată – a ochiului. Melanina este o proteină care pigmentează, sau colorează, atât ochii, cât și pielea.

 

Irisul este împărțit în două straturi. Aproape toată lumea, inclusiv persoanele cu ochi albaștri, are melanină în stratul din spate. Cantitatea de melanină din stratul frontal variază, definind culoarea ochilor bebelușului.

 

Ochii căprui conțin multă melanină, în timp ce ochii verzi și alunei conțin puțin mai puțin. Și ochii albaștri conțin foarte puțină melanină în stratul frontal al irisului.

 

Acest lucru duce la reflectarea mai multă lumină albastră din iris, făcând ochii să pară albaștri.

 

Unii bebeluși se nasc cu culoarea finală a ochilor, dar alții experimentează schimbări pe măsură ce melanocitele – celule specializate care creează melanină – cresc producția.

 

Nivelurile ridicate de melanină din ochi și piele ajută la protejarea împotriva razelor puternice ale soarelui - motiv pentru care ochii căprui sunt mai des întâlniți în părțile însorite ale lumii și mai puțin întâlniți în climatele nordice mai puțin însorite.

 

Toți bebelușii se nasc cu ochi albaștri?

Este un mit că toți bebelușii se nasc cu ochi albaștri sau gri. În timp ce unii bebeluși se nasc într-adevăr cu ochi albaștri sau gri care își păstrează culoarea sau se schimbă treptat, alții se nasc cu ochi căprui, verzi sau măslinii.

 

De fapt, majoritatea bebelușilor se nasc cu ochi căprui care rămân căprui.

 

Ce culoare vor avea ochii bebelușului meu?

În lunile de după naștere, irisul unui copil poate câștiga mai mult pigment și poate deveni mai verde, alun sau maro. Cu toate acestea, ochii căprui nu vor deveni „mai deschisi” sau mai albaștri.

În timp ce majoritatea bebelușilor își au culoarea finală a ochilor până la vârsta de 1 an, unii văd schimbări până la vârsta adultă.

 

Nu există o modalitate sigură de a prezice culoarea ochilor de adult a bebelușului tău.

 

Culoarea ochilor unui părinte sugerează culoarea finală a ochilor unui copil, dar nu este concludentă. Acestea sunt spuse, ochii tăi poți oferi o idee generală a șanselor copilului tău pentru diferite culori de ochi:

Doi părinți cu ochi albaștri vor avea foarte probabil – dar nu întotdeauna – un copil cu ochi albaștri.

Doi părinți cu ochi căprui sunt probabil să aibă un copil cu ochi căprui.

Șansele sunt aproximativ egale pentru a avea ochi albaștri sau căprui dacă fiecare părinte are o culoare de ochi.

Dacă un bunic are ochi albaștri, șansele copilului de a avea ochi albaștri cresc.

 

Duminică Luni Marți Miercuri Joi Vineri Sâmbătă Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie

Registru cont nou