Coronavirus la gravide si infanți. Întrebări și răspunsuri

list În: WoW MoM Pe:

Trăim vremuri ciudate, asta este clar. 


Este și mai clar că frica este mult mai dominatoare decât rațiunea și preferăm într-un mod dezastruos pentru noi să ascultăm informații false, care apar din toate părțile.


Este important să ne documentăm din surse corecte și pe cât posibil sigure...atât cât se poate.
Conform World Health Organisation Office pentru Romania, coronavirusul nou, denumit si 2019-nCov sau COVID-19, este o tulpină nouă de coronavirus ( coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri care se găsesc atât la animale, cât și la oameni). 

La fel ca în cazurile celorlalte boli respiratorii, infecția cu COVID-19 poate provoca simptome ușoare, secreții nazale, dureri în gât și/sau febră.


Poate duce la pneumonie și se pare că persoanele în vârstă cu afecțiuni medicale preexistente par a fi mai vulnerabile la îmbolnăvirea severă cu virusul.


Știrea care a făcut înconjurul lumii cu asistenta medicală însărcinată în 9 luni care umbla ca o eroină pe holurile spitalului din Wuhan, epicentrul epidemiei de coronavirus, a stârnit furie în întreaga Chină, pe motivul folosirii femeii ca motiv de propagandă.


Este clar că se luptă și se aruncă cu informații/ imagini și video-uri pe toate fronturile în funcție de interesele fiecăruia.

Am căutat răspunsuri relevante la întrebările frecvente privind riscurile virusului pentru femeile gravide și copiii mici pe site-ul Centers for Disease Control and Prevention și puteți să citiți mai jos informații importante. 

Î: Sunt femeile însărcinate mai sensibile la infecții sau au acestea un risc crescut de îmbolnăvire severă, morbiditate sau mortalitate cu COVID-19, comparativ cu publicul larg? 

R: Nu avem informații din rapoartele științifice publicate despre susceptibilitatea gravidelor la COVID-19.
Femeile însărcinate suferă modificări imunologice și fiziologice care le-ar putea face mai susceptibile la infecții respiratorii virale, inclusiv COVID-19.


Femeile însărcinate pot fi, de asemenea, expuse riscului de boală severă, morbiditate sau mortalitate în comparație cu populația generală, așa cum s-a observat în cazurile altor infecții cu coronavirus conexe [incluzând sindromul respirator acut sever coronavirus (SARS-CoV) și coronavirusul respirator din Orientul Mijlociu (MERS- CoV)] și alte infecții respiratorii virale, cum ar fi gripa, în timpul sarcinii.


Femeile însărcinate ar trebui să se implice în acțiuni preventive obișnuite – ca orice alte persoane - pentru a evita infecția, precum spălarea mâinilor cât mai des și evitarea persoanelor bolnave.

Î: Femeile însărcinate infectate cu COVID-19 sunt expuse vreunui risc crescut pentru rezultate adverse ale sarcinii? 

R: Nu avem informații despre rezultatele adverse ale sarcinii la femeile însărcinate cu COVID-19.


Pierderea sarcinii, inclusiv avortul și nașterea mortală, a fost observată în cazurile de infecție cu alte coronavirusuri asociate [SARS-CoV și MERS-CoV] în timpul sarcinii.
Febra ridicată în primul trimestru de sarcină poate crește riscul apariției anumitor probleme la naștere.

Î: Există un risc crescut pentru asistentele medicale însărcinate dacă îngrijesc pacienți cu COVID-19? 

R: Asistentele medicale gravide ar trebui să urmeze ghidul de evaluare a riscurilor și controlul infecțiilor pentru personalul expus pacienților cu COVID-19 suspecți sau confirmați.

Respectarea practicilor recomandate de prevenire și control al infecțiilor este o parte importantă a protejării tuturor în mediul sanitar. Informațiile despre COVID-19 în sarcină sunt foarte limitate; 

Î: Pot femeile însărcinate cu COVID-19 să transmită virusul la făt sau la nou-născutul lor? 

R: Se crede că virusul care provoacă COVID-19 se răspândește în principal prin contactul strâns cu o persoană infectată prin strănut sau tuse.
Nu este încă cunoscut faptul că o femeie însărcinată cu COVID-19 poate transmite virusul care provoacă COVID-19 la fătul său sau la nou-născut prin alte căi de transmitere verticală ( înainte, în timpul sau după naștere).
Cu toate acestea, în cazuri recente limitate de sugari născuți din mame cu COVID-19 publicate în literatura de specialitate revizuită, niciunul dintre sugari nu s-a dovedit pozitiv pentru virusul care provoacă COVID-19.
În plus, virusul nu a fost detectat la eșantioane de lichid amniotic sau lapte matern.
Sunt disponibile informații limitate despre transmisia verticală pentru alte coronavirusuri (MERS-CoV și SARS-CoV), dar transmisia verticală nu a fost raportată pentru aceste infecții. 


Î: Copiii născuți din mame cu COVID-19 în timpul sarcinii au un risc crescut de reacții adverse? 

R: Pe baza rapoartelor de caz limitate, rezultatele adverse ale sugarului (de exemplu, nașterea prematură) au fost raportate la sugarii născuți de mame pozitive pentru COVID-19 în timpul sarcinii.
Cu toate acestea, nu este clar că aceste rezultate au fost legate de infecția maternă și, în acest moment, nu se cunoaște riscul rezultatelor adverse ale sugarului.
Având în vedere datele limitate disponibile referitoare la COVID-19 în timpul sarcinii, cunoașterea rezultatelor adverse din alte infecții virale respiratorii poate oferi unele informații. De exemplu, alte infecții virale respiratorii în timpul sarcinii, precum gripa, au fost asociate cu rezultate neonatale adverse, inclusiv greutatea scăzută la naștere și nașterea prematură.
În plus, a avea o răceală sau gripă cu febră mare la începutul sarcinii poate crește riscul anumitor defecte la naștere. Bebelușii s-au născut prematur și/ sau mic de vârstă gestațională la mamele cu alte infecții cu coronavirus, SARS-CoV și MERS-CoV, în timpul sarcinii. 


Î: Există riscul ca COVID-19 la o femeie însărcinată sau nou-născut să aibă efecte pe termen lung asupra sănătății și dezvoltării sugarului, care ar putea necesita sprijin clinic dincolo de perioada infantilității? 

R: În acest moment, nu există informații despre efectele pe termen lung asupra sănătății sugarilor, cu COVID-19, sau asupra celor expuși la virus care provoacă COVID-19 în utero.
În general, prematuritatea și greutatea scăzută la naștere sunt asociate cu efecte adverse pe termen lung asupra sănătății


.

Informații revizuite: Februarie 21, 2020
Sursă: National Center for Immunization and Respiratory Diseases (NCIRD)Division of Viral Diseases 







Duminică Luni Marți Miercuri Joi Vineri Sâmbătă Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie

Registru cont nou