Cornavirusul și sarcina, nașterea, bebelușul. Întrebări despre schimbări

list În: WoW MoM Pe:

Sarcina poate fi uneori o perioadă incertă și stresantă chiar și în cele mai bune circumstanțe. Dar în timpul unei pandemii, acea anxietate se poate amplifica considerabil.

La propriu, toată lumea astăzi studiază acest faimos coronavirus - precum și impactul său asupra vieții noastre de zi cu zi - ce implicații sunt și pentru gravide. 

Deși încă nu știm multe despre virus sau despre modul în care afectează exact femeile însărcinate și bebelușii lor, am colectat informații de specialitate din curse figure despre noul coronavirus și sarcină și sperăm să răspundem la întrebările cele mai frecvente care te frământă.

Ce efect are coronavirusul asupra gravidelor?

În general, femeile însărcinate nu par a simți mai serios simptomele decât alți adulți sănătoși dacă dezvoltă noul coronavirus. Simptomele mai severe, cum ar fi pneumonia, par să fie mai frecvente la persoanele în vârstă, la cei cu sistem imunitar slăbit sau afecțiuni pe termen lung. 

Până în prezent, nu există dovezi că femeile însărcinate care suferă de această infecție prezintă mai multe riscuri de complicații grave decât oricare alte persoane sănătoase (sursa: Royal College of Obstetricians and Gynecologists).

De ce totuși sunt femeile însărcinate într-un grup vulnerabil?

Eficacitatea sistemului imunitar scade în timpul sarcinii, ceea ce situează gravidele la un risc mai mare de a contracta multe boli transmisibile - fie pe cale alimentară, fie pe cale respiratorie. Recomandările oficiale cu privire la modul de a evita cel mai bine COVID-19 în timpul sarcinii sunt în prezent cam aceleași ca și pentru populația generală, inclusiv evitarea locurilor publice și a mulțimilor, de a sta departe de persoanele bolnave, de a spăla mâinile frecvent și de a nu atinge fața.

Pe baza dovezilor de până acum, femeile însărcinate nu au deocamdată mai multe șanse de a contracta coronavirus decât populația generală (sursa: Royal College of Obstetricians and Gineecologists).

Cum afectează COVID-19 bebelușii și copiii?

Până în prezent, există puține informații despre infecțiile cu coronavirus COVID-19 la copii. În ceea ce privește copiii afectați de COVID-19, autoritățile chineze au descris simptome asemănătoare gripei, cum ar fi dourer de cap, tuse și febră; unii au avut și probleme la stomac.

Conform informațiilor publicate până acum, infecțiile cu coronavirus confirmate de laborator care implică copii au fost mai ușoare. O afecțiune preexistentă pot face atât copiii, cât și adulții mai susceptibili la o boală mai severă, dar până în prezent au fost adunate puține informații în acest sens. Majoritatea cazurilor grave au fost diagnosticate la vârstnici.

Cei mai mulți au avut și alte afecțiuni (sursa: Institutul finlandez pentru sănătate și bunăstare, https://thl.fi).

Cum va fi afectat travail și nașterea în condițiile actuale?

Vor exista schimbări cu siguranță în cele mai multe tări. Spitalele din diferite locuri ale lump își revizuiesc activ politicile privind nașterea și îngrijirea postnatală.

O mare schimbare care se întâmplă deja în numeroase maternități este aceea că limitează, chiar interzice accesul vizitatorilor. Gravida naște singură. Este o măsură drastică, care deranjează, dar sigură pentru toată lumea. 

Dacă mă îmbolnăvesc, cum îmi protejez nou-născutul?

Dacă te îmbolnăvești în apropierea nașterii cu COVID-19 confirmat sau chiar suspectat, există precauții speciale de care trebuie să știi.

Cu toate că proaspetele mame ar putea să nu prezinte riscuri mai mari, este important să se evite transmiterea virusului la un nou-născut. 

În diferite țări pot exista diferite măsuri de combatere a infecției în ceea ce privește îngrijirile neonatale, așa că, dacă prezentați simptome ale bolii aproape de data scadenței, asigurați-vă că vă consultați direct cu medicii maternității.

Cercetările timpurii nu au dovedit că virusul poate fi transmis în utero, în timpul nașterii sau prin laptele matern. Dar transmiterea poate apărea după naștere, când sugarii sunt în contact strâns cu cineva care are boala (sursa: Institutul finlandez pentru sănătate și bunăstare, https://thl.fi).

Până în prezent, se pare că nou-născuții care au contractat COVID-19 au fost, în general, ușor afectați de virus.

Dacă o femeie însărcinată infectată cu Covid-19 naște, va fi separată de copilul ei?

Pe informațiile actuale disponibile, medicii spun că nu există dovezi care să sugereze că separarea unui copil de o mamă infectată va fi utilă. În schimb, acest lucru ar putea provoca suferințe semnificative mamei și bebelușului.

Profesorul Russell Viner, președintele Colegiului Regal de Pediatrie și Sănătate a Copilului, a declarat: „Situația se dezvoltă acum foarte repede, iar această orientare se bazează pe o revizuire amănunțită a dovezilor - însă este limitat. Pe baza dovezilor actuale, nu credem că bebelușii născuți din femei testate positive pentru coronavirus ar trebui separați. Impactul acestei despărțiri, chiar și ca măsură de precauție, poate fi semnificativ atât asupra copilului, cât și a mamei. Vom examina această recomandare pe măsură ce vom vedea mai multe dovezi în săptămânile și lunile următoare. " (sursa: https://www.rcpch.ac.uk)

Dacă sunteți gravidă și începeți să aveți simptome precum febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație, apelați medicul care vă urmărește sarcina sau medicul de familie. Nu vă prezentați în mod neașteptat la camera de urgență sau la cabinetul medicului dumneavoastră.

Dacă în prezent nu aveți un medic de familie, apelați la maternitate unde intenționați să nașteți și cereți să vorbiți cu o asistentă sau un doctor despre ce trebuie să faceți.

Pot alăpta dacă sunt infectat cu coronavirus?

Deși alăptarea este, în cele din urmă, o decizie personală, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Academia de Medicină a Alăptării (ABM) susțin toate acordarea de lapte matern copiilor lor chiar dacă sunt infectați cu COVID -19. OMS. Și alte organizații au spus că o mamă infectată își poate alăpta copilul și poate rămâne în aceeași cameră, cu condiția să ia toate măsurile de igienă necesare.

Cum pot părinții bebelușilor să se pregătească pentru coronavirus?

Știri despre coronavirus te pot face să te simți neputincios. Dar puteți face câțiva pași pentru a menține familia în siguranță:

- Exersați o igienă bună a mâinilor. L-ai auzit din nou și din nou, dar spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde.

- Urmați distanțarea socială. Este crucial să urmați sfaturile guvernului local și să practicați distanțarea socială.

- Comandați. În cazul în care există opțiuni de livrare în zona dvs., comandați mai degrabă decât să aduceți copilul la magazinul alimentar sau la farmacie.

- Dezinfectați cât mai des, inclusiv sticlele pentru copii, jucăriile din plastic, lenjeria de pat, haine și aerisiți des. 

Duminică Luni Marți Miercuri Joi Vineri Sâmbătă Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie

Registru cont nou