Centura pentru gravide: cum te ajută în sarcină și când știi că ai nevoie de ea

list În: WoW MoM Pe:


Atât durerile de spate, cât și cele ale articulațiilor, sunt foarte des întâlnite în timpul sarcinii și majoritatea femeilor consideră că sunt o parte dintre ”neplăcerile” care vin la pachet alături de bucuria enormă de a deveni mamă.

Dar, dincolo de schimbările naturale prin care trece corpul femeii gravide, poate deveni frustrant când acestea te împiedică să-ți continui activitățile cotidiene obișnuite. 

Într-adevăr, corpul femeii este natural „construit” astfel încât să poată susține greutatea bebelușului, însă uneori, din diverse cauze, durerile de spate sau din zona pelviană pot provoca un disconfort foarte mare și chiar probleme de sănătate. În acest caz, centura sarcină prenatală devine o soluție bine venită. 

Centura de susținere în sarcină, cunoscută și sub denumirea de burtiera pentru gravide, este asemenea unui corset creat anatomic special pentru gravide, care îți poate da un plus de confort pentru a-ți purta bebelușul din burtică cu mai multă ușurință.

Există mai multe tipuri și modele de centuri de gravide, alegerea depinde de preferințele personale și recomandările medicului.

Centura pentru gravide: când este recomandat să o porți

Durerile articulare sunt un rezultat al creșterii hormonului relaxină, hormon secretat de ovare și placentă în timpul sarcinii, care determină slăbirea articulațiilor șoldurilor.

În timpul sarcinii relaxina inhibă contracțiile musculare, prevenind astfel o naștere prematură, în timp ce la sfârșitul perioadei de sarcină acest hormon îți relaxează corpul pentru a ușura nașterea naturală. 

Pentru că relaxina slăbește ligamentele și musculatura corpului, acest lucru poate duce la suprasolicitarea în timpul activităților fizice, de aici și durerile de spate și pelvine.

Chiar și după naștere, relaxina se menține încă activă și poate dura până la cinci luni până când corpul tău să-și găsească stabilitatea.

Centura pentru gravide reușește să reducă o parte din presiunea acumulată în zona taliei, iar asta te va ajuta să te bucuri de mai multă libertate de mișcare. 

Așadar, iată care sunt situațiile în care o poți purta, bineînțeles în acord cu părerea medicului care îți supraveghează sarcina:

  • Ai acumulat mai multe kilograme în plus decât este normal;

  • Ai o sarcină gemelară sau multiplă;

  • Ai dureri mari de spate și anumite riscuri legate de coloana vertebrală;

  • Lucrezi mult în picioare;

  • Ai predispoziție sau suferi deja de retenție de lichide;

  • Vrei să protejezi ligamentele care sprijină uterul în creștere. Ligamentele care sprijină pelvisul și uterul se întind pentru a se acomoda la bebeluș în timpul sarcinii. O burtieră pentru gravide te va ajuta să distribui greutatea copilului, astfel încât să nu existe atât de multă tensiune directă asupra ligamentelor.

  • Vrei să previi apariția vergeturilor, datorită faptului că nu lași pielea de pe burtă să susțină toată greutatea.

De când poți purta centura pentru gravide?

Centura pentru gravide de susținere în sarcină poate fi purtată imediat ce burtica începe să crească în volum.

În general, este recomandată în trimestrul 3 de sarcină, însă în funcție de cât de mare este bebelușul, dacă ai sarcină multiplă sau de intensitatea durerilor, poate fi purtată începând cu săptămâna 20 de sarcină.

Părerea noastră este că indicat este să te consulți cu medicul care îți supraveghează sarcina cu privire la momentul potrivit să porți o centură de susținere, la fel și în legătură cu durata purtării pe parcursul unei zile.

Desigur, nu este bine să folosești centura pentru gravide suport întreaga zi, chiar dacă îți oferă un ajutor foarte mare, deoarece este nevoie de întărirea naturală a mușchilor corpului, necesari pentru momentul nașterii.

Multe mame susțin că folosesc centura pentru gravide atunci când fac sport, la cumpărături sau la serviciu și renunță la ea acasă, când stau în pat sau când nu fac activități fizice care le solicită foarte mult.

Beneficiile de a purta o centura de susținere în sarcină

Atât durerile de spate, cât și cele ale articulațiilor, sunt extrem de frecvente în timpul sarcinii. Cu ajutorul unei centuri de susținere, durerile pot fi mult diminuate, însă acestea nu sunt singurele beneficii.

Iată ce alte avantaje oferă folosirea unei centuri pentru gravide:

  • Dacă poți face sport în sarcină, centura de susținere a burticii îți poate face activitatea fizică mult mai confortabilă. Dacă ai plecat vreodată la alergat fără sutien sport, știi exact despre ce fel de disconfort vorbim.

  • Sprijinirea uterului în timp ce alergi va face o mare diferență. În plus, mișcarea fizică în sarcină are beneficii multiple. Exercițiile prenatale îți vor creste tonusul muscular și rezistența, precum și scăderea hipertensiunii arteriale, depresiei și diabetului. 

  • Dacă jobul tău presupune efort fizic sau poate timp petrecut în picioare, burtica în creștere este mult mai ușor de dus cu o astfel de centură, deoarece eliberează presiunea la nivel lombar;

  • Vei avea o postură mai bună a corpului, astfel centura te determină să stai într-o postură corectă evitând suprasolicitarea zonei lombare. Poziția tipică de aplecare în care se găsesc cele mai multe femei însărcinate este cauzată de greutatea suplimentară din fața corpului.

  • Banda elastică a centurii reușește să ridice foarte bine centrul de greutate al corpului, și astfel se previn crampele musculare de la nivelul picioarelor;

  • Centurile ideale sunt cele care au sistem de reglare, acest lucru facându-le usor de folosit pe toată perioada nașterii și după aceea în perioada de recuperare după naștere.

  • După naștere, centura de susținere te va ajuta efortului suplimentar de a-l purta pe bebe în brațe care crește în greutate lună de lună. Corpul tău, în special abdomenul, are nevoie de timp pentru a se recupera și a reveni la forma inițială, astfel purtând burtiera vei avea un sprijin suplimentar pentru a reuși să îți reintri în formă mai ușor și mai repede.

O centură pentru gravide de susținere în sarcină de bună calitate trebuie să fie confecționată dintr-un material moale, care lasă pielea să respire, dintr-o țesătură elastică pentru a se întinde și susține bine greutatea burticii, și creată corect astfel încât să te susțină și să îți confere libertatea de mișcare de care ai nevoie pentru ca stilul tău de viață să se desfășoare în mod normal. 

Duminică Luni Marți Miercuri Joi Vineri Sâmbătă Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie

Registru cont nou