Beneficiile incredibile ale orei magice și metodei skin to skin

list În: WoW MoM Pe:

Ce înseamnă această conectare piele pe piele, skin to skin (totul sună mult mai bine în engleza), kangaroo mother sau ora magică cum am auzit pe la noi?

Contactul piele pe piele se referă crearea acelei conectări cu nou-născutul care implică așezarea acestuia, gol (eventual cu scutecel), pe pieptul gol al mamei sau al tatălui.

Este o modalitate prin care bebe se adaptează mai ușor la viața din afara uterului.

Conform International Breastfeeding Journal, această practică își are originea în Columbia din 1978. După cum spune legenda, într-o secție neonatală care nu avea incubatoare pentru bebelușii cu infecții severe la spital, medicii au venit cu ideea ca mamele să țină bebelușii așa cum fac cangurii, cât mai des posibil.

Rezultatele au fost wow. Nu numai că a făcut acest lucru a redus cererea de incubatoare, dar a dus și la o scădere majoră a ratelor mortalității infantile - de la 70 la 30%.

De atunci, contactul piele cu piele, numit și kangaroo mother, a devenit o practică obișnuită, medicii din toată lumea recomandându-l părinților copiilor atât prematuri, cât și pe termen lung.

Beneficiile contactului skin on skin 

Iată o listă cu exact ce avantaje vă puteți aștepta să experimentați dacă încercați contactul cu piele pe piele, skin on skin ( așa cum si Unicef recomandă).

Beneficii pentru bebeluși

În primul rând, este de remarcat faptul că metoda piele pe piele, skin on skin face mai mult decât doar să creeze beneficii.

S-a demonstrat că lipsa conectării piele pe piele poate conduce la unele probleme, cum ar fi ADD, colici și tulburări de somn, toate acestea fiind considerate a proveni din căile de stres adăugate din creier.

Efectctul pielie pe piele permite corpului mamei să acționeze ca un termostat pentru bebeluș, ajustându-i temperatura pentru a satisface nevoile bebelușului, la fel ca atunci când bebelușul era în uter.

Contactul piele cu piele ajută în general bebelușul să se stabilizeze și să se autoregleze, ducând la o rată cardiacă și o respirație mai stabilă. 

De asemenea, se crede că practica poate reduce colicile la sugari indicate de faptul că bebelușul plânge mai rar. De fapt, un studiu a arătat că nou-născuții care au beneficiat de această metodă skin to skin au plâns de 12 ori mai puțin decât bebelușii care nu au primit ora magică.

Doar 20 de minute de conectare skin to skin sunt suficiente pentru a reduce nivelul de cortizol al bebelușului, ducând la mai puține probleme gastro-intestinale și la o mai bună absorbție și digestie a nutrienților. 

Contactul piele cu piele este, de asemenea, o modalitate excelentă de a ajuta bebelușul să adoarmă și să atingă starea importantă de somn profund, care ajută la accelerarea modelării și maturării creierului.

Ca atare, bebelușii care beneficiază de metoda skin to skin dezvoltă o funcționare a creierului îmbunătățită. 

Pe termen lung, ajutând bebelușul să-și formeze un atașament parental sănătos, contactul piele cu piele poate duce, de asemenea, la rate reduse de depresie și performanțe mai bune la școală mai târziu în viață.

Pe lângă toate cele menționate mai sus, alte beneficii ale îngrijirii cangurului includ colonizarea bebelușului cu bacteriile sănătoase ale mamei, care protejează copilul împotriva infecțiilor, niveluri mai ridicate de oxigen din sânge și un sistem imunitar mai puternic, ceea ce duce la rate mai mici de boală și rate de supraviețuire mult îmbunătățite.

Beneficii pentru părinți

Contactul piele pe piele nu aduce beneficii numai bebelușului, părinții au de asemenea de câștigat. În primul rând, merită menționat faptul că există un puternic sentiment de conectare cu nou-născutul care se întâmplă în timpul îmbrățișării.

Avem un feedback minunat de la tații care folosesc bluzele skin to skin Mama Boutique și care ne trimit poze încântați că puii lor au dormit și câte 3h în brațele lor.

Nu vă mai spunem de mame, cât de încântate sunt :).

Când este vorba în special de legătura mamă-copil, metoda skin to skin sau ora magică crește nivelul de oxitocină al mamelor, ceea ce reduce tensiunea arterială și scade stresul. De asemenea, poate ajuta să reveniți la nivelurile hormonale pre-sarcină, ceea ce reduce riscul de depresie postpartum. Studiile arată chiar că părinții care se bucură de metoda  skin to skin se simt mai încrezători în părinți și au mai puțină anxietate.

Beneficii pentru mamele care nasc prin cezariană

Există, de asemenea, beneficii minunate chiar dacă ați născut prin cezariană. 

Unele studii au arătat că unele mame care au practicat contactul piele cu piele cu sugarii lor au raportat mai puțină durere după operația cezariană. Cu toate acestea, merită menționat faptul că dovezile nu au fost suficient de puternice pentru a sugera un efect clar asupra durerii.

În general, studiile nu au găsit rezultate adverse ale metodei skin to skin pentru copiii născuți prin cezariană, iar părinții au raportat o satisfacție mai mare cu experiența nașterii atunci când li s-a oferit posibilitatea de a beneficia de ora magică imediat după naștere.

Beneficii pentru alăptare

Unul dintre cele mai semnificative beneficii, atât pentru părinți, cât și pentru bebeluși, care poate rezulta din metoda piele pe piele este alăptarea îmbunătățită, care este adesea un factor de stres major pentru noile mame. 

Studiile au arătat că metoda conectării skin to skin eliberează hormoni care ajută la îmbunătățirea producției de lapte matern al mamei. 

Bebelușii care se bucură de metoda piele pe piele sunt cu 32 procente mai predispuși să fie alăptați cu succes.

Iar aceste beneficii de alăptare nu sunt temporare. Mamele care practică îngrijirea cangurului sunt mai predispuse să alăpteze exclusiv și pentru perioade mai lungi. În plus, au mai puține dureri la sân și angorjare, ceea ce poate fi o pacoste majoră pentru mamele care alăptează.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca toți nou-născuții să beneficieze de îngrijire piele la piele, indiferent de greutatea bebelușului, vârsta gestațională, stabilirea nașterii sau starea clinică.

Când puteți să folosiți metoda pielea pe piele?

Acum, că ați citit o mulțime pentru care merită să încercați metoda skin to skin, s-ar putea să vă întrebați când puteți începe?

În majoritatea cazurilor, puteți contacta pielea cu pielea imediat ce copilul dumneavoastră este născut, precum și pe tot parcursul șederii la spital și după ce îl duceți acasă. De acolo, puteți continua să contactați pielea cu pielea pentru legătura mamă-copil timp de luni de zile după nașterea bebelușului. Experții tind să recomande cel puțin trei luni pentru bebelușii pe termen lung și șase luni pentru bebelușii prematuri.

Cât timp trebuie să faceți contactul cu pielea?

Prima dată când vă conectați cu nou-născutul imediat după naștere, vă recomandăm să-l țineți la piept timp de cel puțin una până la două ore. În mod ideal, ați avea prima ședință de alăptare în acest timp. Acest lucru vă va oferi, de asemenea, suficient timp pentru primul ciclu de somn al bebelușului.

După această primă dată, puteți practica lipirea pielii pe piele atât timp cât doriți, cu un minim recomandat de 20 de minute la un moment dat. Este important să fii atent să nu adormi cu bebelușul pe piept. 

Implicarea partenerului pentru a fi acolo cu dvs. vă poate ajuta să vă împiedicați să adormiți. 

Cum se face contactul pielii cu pielea?

Efectuarea îngrijirii skin to skin este destul de simplă și intuitivă. Puteți folosi bluzele Skin to Skin de la Mama Boutique, stați confortabil într-un loc liniștit, ideal cu intimitate și iluminare slabă. Purtând doar scutecul, poziționează-ți bebelușul pe pieptul tău gol, permițându-i capului să se orienteze lateral pentru a putea respira relaxat. 

Relaxați-vă și bucurați-vă de acest timp împreună. Poți să citești, să asculți muzică sau să vorbești cu bebelușul tău, indiferent ce ți se pare potrivit. Dacă doriți, puteți face acest lucru singură sau împreună cu tatăl.

Prima dată când experimentezi metoda skin to skin este foarte probabil ca bebelușul să plângă. Nu te speria și nu-ți face griji. Foarte curând, se va relaxa profund și va începe să răspundă la vocea ta. 

În cele din urmă, acest proces este legat de legătura cu copilul tău. Faceți tot posibilul pentru a fi prezenți, relaxați-vă și bucurați-vă să vă cunoașteți noul micuț.

Sursa -  Unicef Uk

 -  International Breasfeeding Journal 

 -  Lola Lykke

Duminică Luni Marți Miercuri Joi Vineri Sâmbătă Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie

Registru cont nou