Tradiţiile de Paşti - De unde vine iepuraşul cu cadouri?

Publicat in: 2017-04-14 16:22:52
Categoria: Fashion , Home

Paştile sau Învierea Domnului, reprezintă o sărbătoare foarte importantă, pe care toată lumea o aşteaptă cu semnificatia cuvenită. Pe lângă multitudinea de tradiţii de Paşti şi de binecunoscutele mese îmbelşugate ale românilor, această sărbătoare este un adevărat prilej pentru a face cadouri persoanelor dragi şi pentru a petrece împreună momente minunate.

Ca orice sărbătoare însă, şi sărbătoarea Învierii este marcată de tradiţii, superstiţii şi mituri, pe care unii aleg să le îmbrăţişeze instantaneu, iar alţii preferă să le treacă prin filtrul raţiunii.

Discutăm aşadar despre câteva dintre cele mai cunoscute astfel de mituri, pentru a vedea dacă există sau nu un sâmbure de adevăr la baza lor.


Mai înainte de orice, cu siguranţă v-aţi întrebat de ce de Paşti se face această asociere cu iepuraşul aducător de cadouri.

În fond, dacă vorbim despre Învierea Domnului, de unde a răsărit acest  concept de cadouri iepuraş? Surprinzător poate, iepuraşul este considerat în unele locuri ca fiind simbolul fertilităţii, fireşte, ca urmare a unor tradiţii păgâne, aşa cum se întâmplă în majoritatea situaţiilor.

Un motiv numai bun însă, am spune noi, pentru a surprinde plăcut doamnele şi copii, dar şi gravidutele în această perioada, rasfatandu-le cu cadouri de iepuraş. Dacă tot pare că există o corespondenţă între doamnele însărcinate şi iepuraş, atunci acesta pare a fi un motiv acoperitor pentru a le oferi puţină atenţie în plus.

Tradiţia ouălor roşii este şi ea importantă, deoarece miturile despre ea sunt nenumărate. Unele persoane vorbesc despre înroşirea ouălor în momentul răstignirii, atunci când mama lui Iisus plângea lângă cruce, având cu ea un coş cu ouă, iar sângele Domnului s-a prelins peste ele, înroşindu-le.

Alte mituri au la bază ideea că tradiţia pleacă din Germania şi că ea se extinde ulterior prin colorarea în mai multe culori a ouălor, chiar înainte de Paşte. Ar trebui să reţinem însă faptul că aceste aspecte sunt doar mituri şi că ele nu trebuie adoptate ca fiind reale, deoarece scrierile biblice nu atestă aceste întâmplări, drept urmare nu putem şti cu certitudine că o anumită tradiţie este cea care respectă factic un anumit eveniment.
 
O superstiţie amuzantă şi interesantă în acelaşi timp este aceea care ne spune că în perioada sărbătorilor de Paşti, este recomandat să nu atingem sarea în mod direct.

Superstiţia pare a avea şi o explicaţie, iar această constă în faptul că cel care atinge sarea va transpiră tot timpul anului, drept pentru care bunăstarea şi norocul nu se vor lipi de el. Norocoşi sau nu, măcar de cadouri să ne putem bucura, dacă tot menţionasem anterior de iepuraşul buclucaş.

Un alt mit face referire la copii născuţi în zilele de sărbătoare, despre care se spune că vor fi oameni norocoşi şi descurcăreţi, plini de voioşie şi viaţă.

Adevărul este că oricum Paştele este motiv de sărbătoare şi de a oferi cadouri, însă naşterea unui copil care coincide cu această perioadă, face ca sărbătoarea să devină cu adevărat memorabilă, nu-i aşa?

Tradiţiile, superstiţiile şi miturile fac parte din arsenalul oricărui român, mai ales când este vorba despre sărbători. Dacă le credem sau nu, ele totuşi ne fac să zâmbim şi să ni le amintim plini de amuzament. În definitiv sărbătoarea înseamnă nu doar să ai casă curată şi masa îmbelşugată, ci să te simţi împlinit alături de cei cu care împărtăşeşti aceste momente.

De aceea, cumpără cadorile potrivite pentru ei şi bucuraţi-va împreună de sărbătoarea Învierii Domnului! 

PAȘTE FERICIT!

Distribuiti acest continut

Adauga un comentariu

 (cu http://)

Last Product Reviews

Rochie Cety pattern
Review is pending moderation
apr 17, 2018
Rochie Mambo pink
Am cumparat-o pentru a alapta. Este foarte usor sa ii dau bebelusului sa manance cand sunt imbracata ...
apr 12, 2018
0 1 2 3 4
Pantaloni albi Candy 3/4
I-am cumparat. Imi place mult banda. Este elastica si lejera.
apr 12, 2018
0 1 2 3 4
Salopetă Softwear
Imi place foarte tare materialul, sunt extrem de confortabile!
apr 12, 2018
0 1 2 3 4
Costum de baie Trisha WoW MoM Negru
Awwww, cum arata costumele acestea! Vreau si eu! Am dat comanda pe telefon!
apr 9, 2018
0 1 2 3 4