Ce trebuie să faci când afli că ești însărcinată?

Publicat in: 2018-06-07 12:28:52
Categoria: Home

Indiferent de statutul social, de funcția pe care o deții sau de pasiunile pe care le ai, în momentul în care afli că vei deveni părinte, se deschide o nouă lume despre care de cele mai multe ori nu știi nimic. 

Trăiești un amestec de bucurie, emoții, frică și panică care duc către o singură întrebare: “Și ce trebuie să facem acum?”...motiv pentru care, te ajutăm să te informezi corect direct de la dna Dr. Roxana Banică, Medic Specialist Obstetrică - Ginecologie, Medicover, care a avut amabilitatea de a ne răspunde la toate întrebările pe care o proaspătă gravidă și le pune.

Importanța screening-ului de prim trimestru. Ce trebuie să faci când afli că vei deveni mamă?

 1.Ce trebuie să știe o femeie care află acum că a rămas însărcinată?

Primul lucru pe care trebuie să îl facă o femeie care tocmai a efectuat un test de sarcină la domiciliu cu rezultat pozitiv este să facă o programare la medic pentru confirmarea și localizarea sarcinii. 

Importanța screening-ului de prim trimestru. Ce trebuie să faci când afli că vei deveni mamă?

După ce s-a documentat o evoluție intrauterină a sarcinii, se recomandă o adaptare a stilului de viață la un regim mai sănătos, cu o alimentație echilibrată (se renunță la fumat, alcool, se evită anume medicamente sau situațiile foarte solicitante din punct de vedere emoțional, etc).  

Începe suplimentarea cu acid folic sau cu multivitamine de sarcină.

2.Când trebuie să se programeze pentru primul test de screening?

Screening-ul de trimestrul întâi se efectuează între 11 săptămâni și 1 zi - 14 săptămâni și 1 zi (lungimea cranio-caudală fetală de 45-84 mm).  

Importanța screening-ului de prim trimestru. Ce trebuie să faci când afli că vei deveni mamă?

3.Ce înseamnă, concret, această testare din primul trimestru? 

Este un test combinat între markeri ecografici și biochimici: PAPP-A (proteina A plasmatică asociată sarcinii) și hCG (fracțiune beta a hormonului corionic gonadotropnic uman), opțional AFP (alfa feto-proteina) şi PLGF (factorul de creștere placentar). 

Este de preferat ca sângele matern să fie recoltat înainte de efectuarea examinării ecografice pentru ca interpretarea rezulatetelor statistice finale să poată fi efectuate în aceeași vizită.  

Se poate recolta în orice moment al zilei, fără nicio restricție alimentară, în cadrul unui laborator acreditat cu aparate de tipul Kryptor, Delphia Express, Roche.

Rezultatele biochimice nu se pot interpreta fără ecografie, iar ecografia fără testele de sânge are o rată de detecție mult mai scăzută.

Ecografia trebuie efectuată de către un medic cu licență FMF (Fetal Medicine Foundation).

4.Ce anomalii determină acest test?

În timpul ecografiei, se examinează anatomia fătului în detaliu și se măsoară markeri ecografici (lungimea cranio-caudală, evaluarea osului nazal, translucența nucală, frecvența cardiacă fetală, ductul venos, fluxul prin valva tricuspidă, arterele uterine, lungimea colului uterin, etc). 

5.Există riscuri asupra mamei sau a bebelușului în timpul acestei testări?

Riscurile sunt practic nule. În afară de disconfortul asociat cu recoltarea de sânge, alte efecte neplacute nu sunt.

Ecografia nu afectează bebelușul și nici mama. Faptul că nu există riscuri este foarte important pentru un test de screeening. În felul acesta, el poate fi aplicat pe scară largă, la toate gravidele, selectându-le pe cele care au nevoie de testări suplimentare.

6.Cum se interpretează rezultatele acestui test?

Rezultatele screening-ului combinat sunt statistice, toate informațiile legate de istoricul mamei, de înălțime, greutate, markerii ecografici și biochimici, valoarea tensiunii arteriale materne se introduc într-un program de calcul. 

La aceasta etapă se face screening-ul pentru:

- anomalii cromozomiale cu o rată de detecție de aproximativ 95% și rezultate fals pozitive de 5%;

- anomalii fetale structurale, cu o rată de detecție ecografică de aprox. 50%

- riscul matern de a dezvolta preeclampsie în sarcină

- riscul de restricție de creștere fetală

- riscul de naștere prematură

Pentru grupul de risc crescut pentru acestea din urmă, se acordă o atenție sporită și o urmărire mai atentă, plus tratament profilactic (aspirină în doză mică pentru prevenția apariției restricției de creștere intrauterine; progesteron pentru prevenția nașterii premature). 

7.Când trebuie să se îngrijoreze viitoarea mămică? 

În ceea ce privește rezultatele screening-ului pentru anomalii cromozomiale de tipul sd. Down, Edwards si Patau, acestea se pot interpreta astfel:

-       Mai mare de 1/100 - risc crescut  

-       Între 1/100 si 1/1000 -  risc intermediar

-       Mai mic de 1/1000 – risc scăzut.  (nu există risc zero)

În situaţiile din grupul cu risc crescut se recomandă testare genetică diagnostică printr-o manevră invazivă care presupune recoltarea unui fragment din placentă (între 11-14 săptămâni), sau amniocenteza prin care se aspiră o cantitate de 10-20 ml de lichid amniotic (între 16 şi 22 de săptămâni), având un risc de avort de 0,5-1%.               

În situațiile de risc intermediar, se recomadă efectuarea unui test non-invaziv ce presupune prelevarea unei probe de sânge matern periferic în care se analizează ADN fetal liber circulant. 

Recoltarea se poate face oricând după 9 săptămâni de sarcină. Se testează în special cromozomii 21,18,13, X si Y, unele teste putând asocia testarea și pentru alte sindroame genetice. Aceste teste sunt totuși considerate screening, cu rată de detecție de 99% și rezultate fals pozitive - <0,1%.

Rezultat pe înțelesul pacientului, ușor de explicat, pericol zero pentru sarcină. Totuși, în cazul unui rezultat pozitiv, se recurge tot la manevra invazivă diagnostică. 

8.Știm că starea mamei influențează bebelușul din burtică pe parcursul sarcinii. Face parte din aceste teste și informarea mamei cu privire la importanța gestionării emoțiilor negative și stresului?

Încurajăm viitoarele mame să se bucure de sarcină și să renunțe ușor, ușor la anxietățile legate de aceasta. Emoțiile negative și stresul influențează evoluția sarcinii și a nașterii, psihologii demonstrând impactul negativ asupra dezvoltării emoționale a noului-nascut. 

Hormonii de stres traversează bariera feto-placentară, astfel încât o mămică agitată și anxioasă va avea un bebeluș agitat, care va fi greu de liniștit. 

Relația medic-pacient este foarte importantă pentru echilibrul emoțional al viitoarei mămici, multe dintre ele alegând un medic care le încurajează, le explică totul pe înțelesul lor, le inspiră încredere și le susține pe tot parcusul sarcinii și al nașterii. 

Tot în momentul în care aflați că veți deveni părinți se contureazăși întrebările legate de nașterea propriu-zisă: “natural sau cezariană?, “la care maternitate?”, “cum aleg medicul ginecolog potrivit pentru mine?, “cum voi face față noilor provocări: alăptare, bebeluș, băițe? etc.

Sfatul nostru, al mamelor care au trecut deja de câteva ori prin minunata experiență a maternității, este să vă informați cât mai mult posibil. Să mergeți să vedeți maternitățile, să discutați cu doctorii și să faceți cursurile de puericultură.

Orice informație completează cu succes instinctul de mamă și face începutul relației cu bebelușul o plăcere.

Vă recomandăm în perioada imediat următoare Ziua Porţilor Deschise la Maternitatea Medicover, ce va avea loc sâmbătă, 9 iunie, între orele 10:00 - 14:00. Adresa: Str. Pechea, nr.8, la spitalul Medicover. 

Programul este interesant, de la workshopuri pe teme de interes pentru gravide, turul ghidat al maternității la  ședințe de consiliere cu medicii Medicover.

Găsiți aici tot programul zile de sâmbătă și informații legate de înscrieri. 

Bucurați-vă de cea mai frumoasă perioadă cu gânduri pozitive și multe informații corecte!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuiti acest continut

Vezi toate comentariile (1)

Simion Simona


2018-06-08 14:46:34

Cum ne putem inscrie la workshopuri?

You must be registered

Click aici pentru a va inregistra

Adauga un comentariu

Last Product Reviews

Rochie fetiță Charming Midnight
Da, m-ar interesa. Multumesc
mai 10, 2019
0 1 2 3 4
Rochie Vogue navy
As dori o marime pt masuri 110 .95.110
mai 9, 2019
0 1 2 3 4
Rochie fetiță Charming Midnight
Buna,Este si varianta pt mama?
mai 9, 2019
0 1 2 3 4
Jucărie termică cu aromă de lavandă Paul
Foarte util. Bebelusul nostru adoarme numai cu el
mai 1, 2019
0 1 2 3 4
Rochie Kimono Japanese Garden
As vrea aceasta rochie pentru cununia civila. Daca vin in showroom, o pot proba?
apr 29, 2019
0 1 2 3 4