Amniocenteza și testele genetice! Află de ce sunt importante!

Publicat in: 2018-12-05 12:48:53
Categoria: Fashion

Evoluția spectaculoasă a științei și studiului geneticii umane din ultimii 20 de ani este un permanent motiv de umire pentru umanitate. Pentru viitorii părinți, geneticienii au creat câteva instrumente foarte importante cu ajutorul cărora aceștia pot afla informații esențiale despre viitorul bebeluș.

În perioada în care ești însărcinată, sângele tău conține informația genetică a bebelușului. Bazându-se pe informația obținută din sângele mamei, geneticienii oferă răspunsuri foarte precise despre făt, la finalulul primului trimestru de sarcină.

Dintre cei 46 de cromozomi, grupați în perechi, pe care îi are un om, 23 sunt moșteniți pe linie maternă și 23 pe linie paternă. Doi dintre aceștia determină sexul, iar ceilalți 44 determină structura și funcția organelor corpului uman.

Afecțiunile cromozomiale sunt în fapt răspunsul corpului dacă numărul de cromozomi nu este de 46 sau dacă legăturile dintre aceștia nu sunt cele normale. Afecțiunile sunt numeroase, de la cele care produc retard psihic până la cele care sunt incompatibile cu viața.

Dacă până în ultimii 20 de ani, starea copilului era un dat, genetica ne oferă acum posibilitatea de a afla din timp și de a interveni în situația în care rezultatele analizelor și testelor genetice nu sunt fericite. Există două tipuri de afecțiuni din această categorie: cele moștenite genetic și cele care se declanșează în timpul sarcinii.

Cercetătorii au identificat o incidență mai mare a mutațiilor genetice la femeile care rămân însărcinate după 35 de ani. Aceste teste simple și nonivazive oferă răspunsuri complete la întrebările pe care le poate avea o viitoare mamă.

Prin simpla prelevare a sângelui mamei se pot obține răspunsuri precise la câteva zeci de sindroame genetice, de la cel mai cunoscut numit sindromul Down până la probleme legate de surditate.

Cu ajutorul acestor teste se poate determina și sexul copilului, dacă părinții sunt nerabdători să-l afle sau situații medicale mai rare cum ar fi cazurile de gemeni dispăruți sau sarcinile obținute prin reproducere asistată.

Acuratețea acestor teste este de 99%, acestea fiind practic testele cele mai sigure pe care le-a inventat medicina până în acest moment. Indiferent de denumirea lor, testele genetice ne oferă foarte repede informații pe care nu le putem obține altfel.

Panelul genetic este determinat geografic iar testele sunt customizate pe regiuni geografice. Panelul genetic românesc oferă informații complete asupra a 42 de boli genetice identificate ca fiind predominante pentru țara noastră sau pentru populația de origine română.

Testele genetice determină cu precizie și bolile asimptomatice pentru femeia gravidă, cum ar fi trombofilia. Aceasta este o boală de sânge genetică, o tulburare de coagulare care are la bază o mutație genetică. Nediagnosticată, trombofilia duce în multe cazuri la pierderea sarcinii.  

Un alt test genetic, de data aceasta o modalitate invazivă, este amniocenteza.

Prin analizarea lichidului amniotic, după săptămâna a 16 de sarcină, geneticianul va putea să spună cu precizie care este riscul de boli genetice pentru făt. Extragerea lichidului amniotic se face de către medicul ginecolog sub ghidaj ecografic.

Femeia însărcinată va simți o presiune la nivelul uterului în momentul extragerii lichidului din sacul amniotic. Procedura durează doar câteva minute și se realizează cu anestezie locală. Primele amniocenteze s-au efectuat în anii 60.

Acest material a fost realizat în parteneriat cu Femme Boutique Medical.

Distribuiti acest continut

You must be registered

Click aici pentru a va inregistra

Adauga un comentariu

Last Product Reviews

Centură Belly Bandit Couture
Bună ziua, Este utilă/indicată folosirea unei astfel de centuri dacă au trecut mai mult de 6 lu ...
mar 24, 2019
0 1 2 3 4
Păturică iepuraș extrasoft
Foarte frumos materialul.
mar 8, 2019
0 1 2 3 4
Rochie Mojry
Descrierea produsului: "Rochia are un fermoar ascuns pe sani, astfel ca este potrivita si pentru per ...
mar 4, 2019
0 1 2 3 4
Rochie Antonietta
pentru alaptare este buna?
feb 23, 2019
0 1 2 3 4
Rochie Ariadne
am vazut in poza ca se pot da la o parte cele doua cordoane, pentru alaptare, asa este?
feb 23, 2019
0 1 2 3 4